Aarding testen ‘Hoe zwaarder hoe beter’, dat is wat wij vaak horen van onze klanten. Want, zo wordt gedacht, met een zwaar schrikdraadapparaat, dan zit het wel goed met de stroom op de afrastering. Helaas is dit niet hoe het werkt.
Slechte aarding geeft weinig stroom op uw afrastering en is het meest voorkomende probleem bij niet of slecht functionerende afrasteringen. Zo zien we dan ook regelmatig een te zwaar apparaat die aangesloten wordt op een niet goed onderhouden afrastering. Zonde, want zo profiteert u niet van de optimale performance van uw schrikdraadapparaat en kunnen uw dieren u nog steeds te slim af zijn en uitbreken.
Check daarom regelmatig hoe het zit met de stroom op uw afrastering, maar check nu vooral of de basis van uw afrastering goed zit. Klopt het hart van uw afrastering goed genoeg voor uw weide? Lees hier hoe u zelf de check kunt uitvoeren.
Hoe test je de aarding?
Pak een tester
Zet het schrikdraadapparaat uit.
Plaats op 100m afstand van uw aarding een ijzeren paal tegen uw afrastering.
Zet het schrikdraadapparaat weer aan.
Zorg ervoor dat er minder dan 1.0KV op de afrastering staat
Indien dit bij 1 ijzeren paal niet het geval is, plaatst u er net zoveel tegen uw afrastering om het voltage verder te laten dalen tot onder 1.0KV.
Meet de spanning op de aardpen met de digitale volt meter.
De spanning op de aardpen moet minder dan 0.3KV zijn. Dan is de aarding in orde.
Is hij hoger dan 0.3KV, plaats er dan nog een aardpen bij.